Själavård

Nummer 2, ta emot hjälp!

Igår skrev vi om att steg 1 är att ERKÄNNA idag så ska vi tala om nummer två som är ta emot hjälp. Ett av mänsklighetens stora utmaningar är att vi tror att vi klarar oss så bra själva, nu menar inte jag att vi klarar otroligt mycket och är starka för det är vi. Men vi kan lätt hamna i ett dike av att vi är oss själva nog. Vi behöver INGEN annan, vi är allt vi själva behöver.

Vi behöver varandra

Men om det är något vi kommit fram till i bakvattnen av Corona så är det att vi behöver varandra, vi behöver mänskliga kontakter för att må bra, vi behöver medmänslighet, vi behöver praktisk hjälp och vi behöver se in i någons ögon, vi längtar efter en kram. Vi behöver varandra!

Att göra jobbet

När man har ett problem och erkänt det för oss själva, för Gud och nån vän så kommer steg två att våga ta emot hjälp. Det innebär inte alltid att någon klappar på mig och att jag slipper göra något. Utan någon får gå bredvid mig på den resan jag måste gå. Jag behöver en vägvisare som uppmuntrar mig, pushar på mig ibland och väntar in mig ibland, visar mig hur jag kan hantera de jobbiga sakerna , vilka olika alternativ som finns. Men min vägvisare kan inte göra jobbet åt mig det måste jag göra.

Jesus backar aldrig

Bestäm dig att TA EMOT HJÄLP i Markusevangeliet 10:46-52 Bartimaios var blind och han satt vid vägkanten och tiggde när han fick höra att Jesus gick förbi, började han ropa om hjälp från Jesus. Människor som alltid är som människor sa till honom att va tyst. Så är det ofta idag också andra tycker och säger håll tyst säg inget, så skämmigt osv . Men Jesus har ALDRIG backat undan när någon bett honom om hjälp. När Jesus ber Bartimaios att komma fram svänger människor som den berömda ”kappan efter vinden ”och tycker- vilken tur du har Bartimaios. Men det var inte tur, det var Jesus som SÅG när Bartimaios ville ha hjälp och hjälpte honom.

Fortsätt så du får hjälp

Ibland kanske du fått knacka på många dörrar innan du fått hjälp, både inom sjukvården, i kyrkan och i samhället. Ibland har du mött terapeuter som inte förstått dig, men fortsätt så du får hjälp. Och glöm inte att det finns EN som vill hjälpa dig och det är Jesus. Han säger inte nej.

DU är värd att investeras i.

Att få hjälp innebär inte alltid att det är lätt, tänk dig du har ont i en tand, det gör fruktansvärt ont och tanden är inflammerad. När du kommer till tandläkaren så måste han greja med din onda tand och det gör ONT men tillslut efter flera behandlingar så blir det BRA. Så är det att gå i samtal och få hjälp också, smuts har lagt sig på och det har ”växt” tokigt och blivit besvärligt. Det kommer därför ta tid MEN DU, det blir bra 🙂 Samma sak gäller det där du är nu, ta emot hjälp men var beredd på att det tar tid – men du, det blir bra sen! DU är värd att investeras i.

Att vara modig och stark

Att ta emot hjälp är att inse att man behöver någon som hjälper till. Att våga säga -jag behöver hjälp. Det är INTE att vara svag, det är att vara modig och stark. Det stora i livet är att ta tag i den livlinan som sträcks ut åt dej. Du som dolt dina problem för andra länge, till dej vill jag säga -sluta att bära allt själv våga BE om hjälp. Din husläkare är en bra start, där finns det kunskap om vad ditt nästa steg är. Ta emot hjälpen och fortsätt framåt. Imorgon kommer nummer 3 , vad händer sen?! Häng på!

Läs gärna i Bibeln Psaltaren 46:2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *