Själavård

Nöjd och tacksam

Det finns ett bibelord där det står såhär : Jag säger inte att jag har saknat något, för jag har lärt mig att vara nöjd med det jag har. Jag kan leva enkelt och jag kan leva i överflöd. Med allt och med alla förhållanden är jag förtrogen. Jag kan vara mätt och jag kan vara hungrig, leva i överflöd och leva i brist. ALLT förmår jag i honom som ger mig kraft. Det är Paulus som skriver detta i Filipperbrevet 4:11-13.

Lärt mig att vara nöjd

Är du nöjd med vad du har och vad du än möter? Eller vill du alltid ha mer och andra saker än du har? Något finare och bättre? Häromdagen läste jag en artikel om en kvinna som dragit ned sina omkostnader så att hon levde på 27000 om ÅRET. Det hade blivit hennes livsstil. Torp på landet, levde på eget odlande och bär i skogen mm. Hon kände sig lugn och lycklig över sitt liv.

Vill du alltid ha mer?

Att vara nöjd och tacksam är en stor hemlighet till att må bra. Jag är fullt medveten om att när man inte har, när man lider brist så är det en stor utmaning att hitta förnöjsamheten i det, men OM man gör det blir man lycklig. Det är lätt att se det man inte har, men oändligt bättre att SE det man har. En annan berättelse i Bibeln handlar om en änka som Elia möter han ber henne om vatten och sen när hon är på väg att hämta det skriker han -ta med en bit bröd åt mig.

Bättre att se det man har

Änkan gör då klart att hon har bara lite lite mjöl som hon ska baka en kaka av till sig och sin son sen är allt slut och då ska de dö.Men Elia säger – var inte rädd. Gå och gör som du sagt men laga först en kaka till mig och bär ut den till mig.Laga sedan till dej och din son. Så säger Herren Mjölet i krukan ska inte ta slut och olja ska inte fattas i kannan fram till den dag då Herren låter det regna på jorden. Och det blev så.

Var inte rädd

Hon var rädd, det blir vi alla när vi lider brist men hon trodde på Gud att han kunde lösa hennes problem. Så hon gjorde som Elia sa, hon gick på det. När vi lider brist på någonting det kan vara olika saker : pengar, hälsa, vänner, kärlek mm så är vägen att gå till Gud och be om hjälp. När vi försöker lösa saker själv blir det inte alltid bra men Guds löften blir alltid RÄTT:

Guds löften är alltid rätt

Det är lätt att titta på vad andra har, men var tacksam för det du har. Har du fler än en jacka? Då har du mer än många andra. Har du rent vatten? Då har du mer än många andra på vår jord. Du kan bara gå till kranen och dricka, vilka länder kan det? Har du saker? Då är du lyckligt lottad, säkert har du nån kartong med sånt du inte använder också. Sånt du kan sälja eller ge bort till någon som inte har.

Du har mer än många andra

Lycka kommer inifrån, när vi gör saker för andra är generösa. När vi uppmuntrar andra. När vi struntar i att först köpa till oss själva utan ser till någon annans behov. Lyckan kommer också när vi är tacksamma och säger tack till Gud för vad vi har fått, vårt boende, våra kläder, mat för dagen, vatten, dusch mm Att vara nöjd är ett beslut, jag behöver inte mer jag är nöjd med allt jag har. När jag är nöjd då mår jag bra och glädjen sprider sig inom mig.

Läs gärna i Bibeln Filipperbrevet 4:13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *