Själavård

När vi vågar prata om det svåra

Igår lyssnade jag på en intervju med artisten Emil Assergård på Aftonbladet Tv.Det handlade om psykisk ohälsa och Emils upplevelser av det. Samt en speciellt mörk period i hans liv som pågick i 8 månader. Emil orkade inte leva längre och trots familj och nära runt honom så mådde han så dåligt att han planerade att avsluta sitt liv, först skulle han gå till affären och handla det som skulle bli hans sista måltid.

När han går i affären kommer en person fram knackar honom på ryggen och säger till honom hur bra han är, hur bra låtar han har gjort och så vidare. Uppmuntran, det gjorde att det vände för Emil. Allt är inte bra än för honom ,men mycket bättre.

Uppmuntran-det gjorde att det vände

Igår fick jag och många andra med mig höra den fruktansvärt tragiska nyheten att Pastor Jarrid Wilson i Usa tagit självmord i början på veckan. Han jobbade som pastor i en mega-kyrka på 15000 medlemmar och han jobbade med människor som kämpade med självmordstankar. och depressioner Han lämnar fru och två små söner efter sig.

Tragiska nyheter

Varför händer sådant här? Många bär nog på frågor idag. Även om man är kristen och pastor är man just bara en människa. Människor mår inte alltid bra och pastorer mår inte heller alltid bra. För de är ju människor de också. Därför är det så viktigt att du ber för dem och att du finns där för dem också på alla sätt du kan.

pastorer är människor

Det du kan göra som mår dåligt är att söka hjälp, prata med någon – våga prata om det du mår dåligt över. Vi är inte speciellt bra på att prata med varandra i detta landet vi är bättre på knapptryckningar. Men våga prata med någon och Ta emot hjälp. Det finns alltid hjälp att få.

Våga prata

I bibeln finns det också människor, pastorer som önskade sig döden. Elia och Jona var två av dem. Elia hade haft många andliga framgångar, mirakler skedde och de påverkade landet. Då, blev Elia hotad av drottningen Isebel som ville se honom död. Elia flydde för sitt liv, gick ut i öknen. Där satte han sig och ville dö.Han somnade men blev väckt av en ängel som sa till honom -stig upp och ät. Det gjorde han och sen lade han sig ner igen, då blev han för andra gången tillsagd att äta -annars blir vägen för lång för dig.

Ät, annars blir vägen för lång

Sen gick Elia 40 dagar och 40 nätter till en grotta då kom Herren – vad gör du HÄR Elia? Frågan upprepas sedan i 1 Kungaboken 19. Gud undrade, hur hamnade du här? Vad gör du här? Hur blev det såhär för dig? Var började detta?

Vad gör du här?

Jona, hade fått ett uppdrag av Gud att gå till Nineve och predika. Efter upplevelsen med att ligga i fiskens mage så gjorde nu Jona som Gud sa. När människorna vände om från ondskan så förbarmade sig Gud över dem. Då blev Jona arg och i Jona bok 4:3 säger Jona till Gud att han hellre ville vara död än leva. Likaså i vers 8. Men Gud frågar -har du rätt att vara arg? Och jo jona tyckte det hade han ända till döds. Då förklarar Gud sina skäl till att ömma för de 12000 som bodde i Nineve.

Har du rätt?

För Emil blev vändpunkten en människa som tog modet att uppmuntra honom och peka på att han hade ett värde och att han betydde något. För Elia kom Gud och visade på en väg ut ur öknen och Elia fick specifika instruktioner för att komma ur sin situation.För Jona fick han både ett tydligt bevis genom en buske och få Guds förklaring på hur han gör.

En människa

Alla tre behövde något- någon som pratade med dom. Våga ta det svåra samtalet idag. Lyssna noga och hjälp den personen som behöver dig. Alla kan vi göra något. Till sist: Det finns inga lätta svar på dessa frågor och jag har inte alla svar. Jag vill bara med min text uppmana dej att våga prata med någon vän som brottas med detta. Och du som kämpar med detta – Du är värdefull! Så ta emot hjälp idag! Kram

Läs gärna i Bibeln Matteusevangeliet 22:39

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *