Blogg

Själavård

Jag tror på en Gud som..

Nej jag är inte religiös, jag är kristen det innebär att jag har en tro och en relation med Jesus Kristus. Men religiös? Nej, för mig betyder det att man likt fariseerna i Bibeln håller på med lagar och regler och pekar fel på alla till och med på Jesus försökte de leta fel på och ”slår” Bibeln i huvudet på folk. Men att ha en tro på Jesus är för mig : Han är min bäste vän, Han dog och uppstod för mig, Han lever i mig , Han är kärlek och ÄLSKAR människor, Han ger människor nya chanser, Han hjälper och Han helar. Han ger ett nytt liv till den som vill ha det. För något år sen skrev jag en beskrivning av hur Gud är för mig.

Han är min bäste vän

Jag tror på en Gud som ser när jag har det svårt och som sänder hjälp jag inte väntar mig.

Jag tror på en Gud som hör när jag gråter och som låter solen skina igenom mina otvättade fönster.

Jag tror på en Gud som ler när jag dansar runt av glädje i vardagsrummet.

Jag tror på en Gud som förstår när jag inte förstår och sliter mitt hår.

Jag tror på en Gud som väntar tillsammans med mig när jag väntar och stryker mig över handen.

Jag tror på en Gud som stampar takten när jag sjunger högt i köket.

Jag tror på en Gud som tror på mig när jag inte orkar tro på mig själv och pushar på mig.

Jag tror på en Gud med ett oändligt tålamod när jag strular och krånglar.

Jag tror på en Gud som älskar mig trots alla mina fel och brister och tycker jag är ”awesome”.

Jag tror på en Gud när inget annat hjälper och orden, tårarna och kraften är slut så sänder Han ett hopp och en väg framåt. Jag tror på dej Gud <3 <3 Caroline Lekardal

Kanske behöver du själv skriva en ”Jag tror på en Gud som…” idag! Påminn dej om Vem han är för dig!

Läs gärna i Bibeln Psaltaren 84: 6

Själavård

Ordet Men ändrar allt!

Hej! Hur har ni det mina vänner? Kanske har du värk på grund av det konstiga vädret? Kanske är ångesten svår idag ? Kanske är livet kaos, igen?

Gårdagen ÄR förbi, morgondagen har vi inte sett…...MEN idag hjälper Herren!! Ett uttryck som vi ofta hör det fanns förr ofta broderat i hem hos människor men det är inget bibelord,Vad betyder det? Jo igår har redan varit, det kan vi inte ändra på det är vi redan förbi. Avslutat och klart, de val vi gjorde igår var det som hände då. Morgondagen har vi inte sett ? Vår framtid vet vi inget om, vilken tur att vi inte vet vad som kommer hända oss. Hade tex jag vetat hur vissa saker skulle bli i mitt liv hade nog jag kastat in handduken några gånger. Jag är säker på att du också hade gjort det. Så imorgon får bära sina egna bördor.

Det är vi redan förbi

Det är lätt att oroa sig för alla möjliga saker i framtiden och försöka lösa saker i egen kraft- det slutar sällan bra och hittills har ingen löst saker med oro vad jag vet. Nu kommer vi till tredje delen oj vad jag älskar ordet MEN det förändrar hela situationen här, ordet men som också betyder . däremot, dock, emellertid, likväl, fast, utan. IDAG , just nu det här dygnet, här och nu där du befinner dej där jag befinner mig har vi möjlighet att ta till oss av Guds sanningar, möjlighet att välja att tro på det vi läser i Bibeln, det vi lovsjunger, ta till oss det vår vän sagt. Idag är det dagen som Herren har gjort. Vi vet inget om imorgon men vi lever här och nu och vi har vårt NU.

Just nu

HJÄLPER, men idag hjälper Herren. Hur hjälper han? Ja inte alltid som vi tänkt oss det hela. Om man har ekonomiska problem tänker man ofta att svaret är : ett fett kuvert från någon vänlig människa. Men är det verkligen det som vi behöver? Eller är det mat? Är det kläder? Är det hyra? många gånger hjälper Gud med annat än just pengar. Men hjälper det gör han! Har jag värk så kanske det inte försvinner på en gång fast han hjälper mig att förstå saker, uppmuntra andra, orka, hjälper mig att se den som mår sämre än jag. Som vi sagt förut livet är inte över på grund av sjukdom.

Vad behöver du egentligen?

HERREN , vem är det som ska hjälpa mig? Jo det är Herren, han som är min försörjare, min läkare, min tröstare, min rådgivare, min Herre. Det är HAN som hjälper mig genom andra människor, ibland får han säga till flera människor för att en ska gå och göra det han vill. Det är honom vi tackar och ärar när saker löser sig. Vi behöver ha tålamod att våga lita på och hålla fast i att han som hjälper oss kommer hitta en lösning för oss även om det ser mörkt ut. Fundera över detta uttryck idag- vad betyder den för din situation? MEN idag hjälper Herren!

Läs gärna i Bibeln Psaltaren 59:17-18

Själavård

Vapen i ett andligt krig!

Hallå där 🙂 Ledsen att jag försvann där men jag får stå mitt kast eftersom datorn glömdes kvar hos mina föräldrar. Sen tog det ett tag innan posten hittade rätt men nu så tar vi igen det eller hur?!

Så du vet säkert vilka vapen människor använder sig av i krig. Men i det andliga kriget ser det annorlunda ut. Svärdet- det är Guds ord Bibeln. Hebreerbrevet 4:12 i en enklare översättning säger: Guds ord är fullt av liv och kraft.Det är vassare än ett skarpslipat svärd och skär snabbt och djupt in i varje vrå av vårt innersta.Det avslöjar vad som är Guds tankar i oss och vad som är våra egna dolda motiv.Det ger oss en sann bild av vårt innersta. Vilket svärd alltså som ger liv istället för tar liv!

Ger liv, tar inte liv

Vi strider ju inte som på världens sätt. Vårt andra vapen är lovsång – Har du läst om Paulus och Silas som satt fångna i fängelsehålan och började sjunga lovsång som gjorde att det kom en kraftig jordstöt, fängelset skakade ända ner i grunden, alla dörrar flög upp och kedjorna föll av fångarna. Sådan kraft finns det i lovsången- den gör att kedjor faller av och du kan bli fri från det du tycker håller dig fast och binder dig. Lovsångare skickades på Bibelns tid ut längst fram i kriget- det fanns en anledning till detta för att då höjde folket blicken mot Gud och inte sina omständigheter. När vi håller blicken fäst emot Gud kan vi övervinna varje slag, attack och vilka omständigheter vi än möter.

Höj blicken mot Gud

Sen har vi bön, det finns olika slags bön, tacksamhet, begärande bön, lyssnande bön och klagande. Det finns även förbön och någon kallade det för ”himlastormande” bön en gång, det är när man ber för någon som vill bli fri från något man fastnat i. Jag vet inget som förvandlar så som dessa tre. Bibel, lovsång och bön.

Himlastormande böner

Om du har dessa tre vapen klarar du dig långt i det andliga kriget. Du bör veta att vi slåss inte mot människor utan Efesierbrevet 6:12-13 säger Det är ju inte människor vi strider mot, utan mot härskare och makter, mot mörkrets världshärskare och mot onda andemakter i himlarymden. Ta därför på er HELA Guds vapenrustning så att ni kan stå emot när ni attackeras av ondskan och behålla era ställningar när ni fullföljt allt.

Inte människor vi strider emot

Så håll koll på dina andliga vapen idag, för kriget pågår även på sommaren och mörkret tar inte semester då heller. Ett vapen bör underhållas, se till att det fungerar och är i ordning så att du kan använda det när det behövs.

Läs gärna i Bibeln Romarbrevet 8:37

Själavård

Det pågår ett krig om dig!

Inom kyrkans värld så blir människor lätt placerade i fack. Och då talar jag om andliga fack. Så jag inser att texten jag skriver idag kanske får mig placerad i ett sådant. Men jag skriver denna text för att jag flera gånger blivit tackad för att jag säger som det är. Och kanske kan denna text hjälpa någon idag att se saker från ett annat håll.

En anledning till att du mår dåligt är att det pågår ett krig om dig. Det goda och det onda slåss om dig. I krig här på jorden så finns det strategiska mål som måste beskyddas tex flygplatser, regeringsbyggnader, slottet mm Precis så är det med dej du har vissa saker som måste beskyddas. Ditt hjärta – ordspråksboken 4:23 säger Framför allt som ska bevaras må du bevara ditt hjärta, ty från det utgår livet.Och det andra är dina tankar -2 Korinterbrevet 10:4,5 De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ned fästen. Ja vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud.Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus.

Hjärtat och tankarna

I vår tid så pågår det mycket med våra tankeliv. I vårt tankeliv kommer till exempel rädslor och lögner lätt in. Men de är inte alltid så lätt att bli av med dem. Ju längre de får stanna kvar desto mer skada gör dom.De växer och snärjer sig in i vårt tankeliv. Ibland blir det en rejäl härva utav allting.

De växer och snärjer vårt tankeliv

Hur ska man göra? Bibeln talar om att det finns en rustning att ta på Efesierbrevet 6:10-18 och det bör man göra aktivt varje dag. Trons sköld hjälper dig att styra bort pilar från dig OM du håller den uppe. Om det är så att man mår dåligt och man känner sig plågad av allt tufft så sök då upp din pastor, din själavårdare, en stark böneledare som kan be att du blir fri från rädslor eller lögner. Det finns hjälp att få.

Ta upp trons sköld

Ps! Du kanske har andra förklaringar på varför du mår dåligt än ett ”krig” du inte ser. Det är helt okej! Men min skyldighet är att berätta om att det finns ett krig som pågår. Jag vet också vem som har vunnit kriget och hans namn är Jesus Kristus. Allt gott till dej idag!

Läs gärna i Bibeln Efesierbrevet 6:10-18

Själavård

Låt inte tjuven ta hela din dag.

Johan och jag har bestämt oss för att ta vara på varje dag denna sommaren. Det innebär inte att vi måste göra saker varje dag men det innebär att njuta extra av varje dag. Och det är vårt sätt att göra sommaren till vår. Igår jobbade han och jag satt ute i solen en stund med musik i telefonen och en bok. På kvällen badade vi och åt med våra vänner.

Varje dag räknas

Det är lätt att om man mår dåligt låta det dåliga ta över hela livet. Att det dåliga tar kommandot över varje del i livet. Denna tisdag vill jag säga – låt inte ditt mående ta ALLT av din dag. Hur då tänker du? Jo försök att uppskatta de små sakerna i livet, det du fått, om du är tex kreativ låt dina kreativa sidor komma fram mer eller intressen, vänner mm komma fram.

Låt inte ditt mående ta allt

Så fort de händer kommer det som är jobbigt få dra sig tillbaks och lämna utrymme åt det som är gott och bra. Låt inte det som är jobbigt ta hela ditt liv. Ta tillbaka det som tjuven vill stjäla från dig. Och vet du, det första tjuven vill stjäla är din glädje. Se upp med det!! När skrattade du riktigt gott senast? Vad brukade du skratta åt? I Nehemja 8:10 i Bibeln står det i sista delen på versen: Var inte bedrövade ty glädje i Herren ÄR er starkhet!! Glädje i Herren gör dig stark igen.

Läs gärna i Bibeln Filipperbrevet 4:4

Goda råd

Midsommar!

Jag vet inte hur midsommar känns för dig. Kanske är det kul och lugnt ? Eller kravfyllt och jobbigt? Oavsett hur vi ser på Midsommar så kommer den komma och gå i år också. Jag har den stor lyckan att få hit några av mina barn i år. Tar det inte för givet utan är bara glad. Men som alla mammor så vill jag göra mitt bästa för dom.

Problemet är ju bara ett, jag dras med en kropp som inte gillar allt jag drömmer om och vill. Så vi är i konflikt med varandra jag och min kropp. Så kanske det är för dig också? Fast det kanske inte är din kropp som är det svåra, utan din psykiska hälsa eller relationsproblem? Något som inte vill det du vill helt enkelt. Som sätter sig i vägen för dej att ha kul och njuta som ”alla andra”.

Njuta som alla andra

Här kommer några goda råd: dra ned på krav och förväntningar du har på dej själv.Var glad om du kan äta med dem du vill umgås med – njut av det. Eller om ni går på ett firande var nöjd med det. Yes!!!! Du klarade det!

Underbart ÄR kort! Har du relationsproblem men ”måste” träffa den jobbiga släktingen ändå. Håll det kort, ha trevligt en stund, men sen räcker det. Bättre att ha kul en stund än att umgås länge och det blir katastrof och bråk.

Håll det kort

Du är du och du duger! Du är den du är, ta en promenad och låt ångesten, ilskan eller oron få landa. Gå sen tillbaka till ditt sällskap, naturen är det absolut bästa för den som inte mår bra.

Låt inte tvivel komma in att du är ”konstig” eller att du inte är okej. Kicka ut de tankarna på en gång. Bibeln säger att vår Gud har SKAPAT dig underbar! Han skapar inget dåligt utan du är den du är för han har skapat dig. Låt inget annat säga till dej något annat!

Du är underbar! Önskar dej en fantastisk Midsommar!

Läs gärna i Bibeln Psaltaren 139:14

Själavård

Hela har sin tid!

Sitter och fixar det sista innan våra gäster kommer. Igår kväll tog Johan o jag en biltur runt trakten. Vi spelade sommarsånger och njöt av natur, fågelkvitter och sol. Sen stannade vi vid en sjö Bråhultssjön och det var spegelblankt och TYST. Inte en människa i närheten. Johan spontanbadade och jag fotade vattnet som låg alldeles still.

Spegelblankt och tyst

Jag tror att Gud hade skapat lugnet igår och visste om att det bla finns en liten kvinna som behöver detta och hon heter Caroline 🙂 Bibeln talar om att allt har SIN tid och SIN stund. Ett avgörande tillfälle. Igår var ett sådant, jag sa till Johan – det här är en sådan kväll man minns. Ett avgörande tillfälle.

I Predikaren så står det att hela har SIN tid. bryta ned har SIN tid och bygga upp har SIN tid. Det finns alltså specifika tillfällen, stunder som är då det händer. Olika tider för olika saker. Om du har varit i en period av att det bryts ned så vet om detta – det finns en tid att bygga upp och en tid att hela. Och perioden som har brutit ned varar inte för evigt den har ett slut.Allt har sin tid.

Varar inte för evigt

Tiden vilar i Guds händer, Han vet när det är tid – så rusa till Honom och håll dig fast där tills det händer, allt har sin stund.

Läs gärna i Bibeln Predikaren 3:1-15

Själavård

Det vi har är oftast inte det vi behöver!

I min Bibel står det om saker vi behöver ha i våra liv i Galaterbrevet 5:22 står de uppräknade som Andens frukt alltså det vi producerar. Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning. Det är den frukt som vi behöver ha i vårt liv. Men hallå säger du VEM klarar allt det? Nja det är nog ingen som kan säga jag är bäst på alla 9.

Ingen är bäst på alla 9

Snarare brukar vi alla lättare känna igen de andra som är våra egna begär, som det står om i Galaterbrevet 5: 19 Omoral, orena tankar, utsvävningar, avgudadyrkan, ockultism, hat och fiendskap, avundsjuka, vrede, egoism och habegär, oenighet och intriger, villoläror, maktkamp, dryckenskap, vilda fester och mycket annat.

Om man kikar på sitt eget liv så ser man lätt vilka saker man har som inte ska finnas där. Och skriver man upp dom och jämför med vad man borde ha ser man snabbt att det är motsatsen till vad man bör ha som nu finns i ens liv. Oftast beror det på vad man gått igenom i livet. Man vill tex ha frid men har istället ångest. Vi har det vi inte behöver.

Vi har det vi inte behöver

Hur underbart skönt vore det inte att ha allt det goda i vårt liv?! Vet du idag vill jag komma med hopp till dej. Du KAN få uppleva det!!! Jo man kan få möta Gud och få byta ut det jobbiga och svåra mot ett liv med bättre saker.Hur kan du säga så Caroline??? För att jag har SETT människor göra den resan, därför. Är det svårt? Du behöver tala sanning med Gud berätta om allt du har i ditt liv, lämna det och börja ett nytt liv. Det är en process och en resa att göra men det bästa av allt är att du behöver inte göra den resan själv, Jesus går med dej.

Han säger inte nej till någon

Vilken frukt vill du producera i ditt liv? Kanske ska du ta ett steg idag skriva upp en lista, prata med Jesus och BE att han vill hjälpa dig med att bli av med allt svårt och tungt. Han har hittills inte sagt nej till någon.Han kommer INTE säga nej till dig heller.

Läs gärna i Bibeln Josua 1:5

Själavård

Svärmor och herdestaven!

De senaste ca 15 åren har jag börjat med något. Jag har skrivböcker där jag skriver ner bönesvar, uppmuntran jag fått som någon profetiskt gett mig, egna upplevelser, Jag gick och tittade i de igår, vissa saker blev jag starkt påmind om och vissa saker behövde jag ta och fundera över. De flesta saker gjorde mig väldigt glad.

Bönesvar och uppmuntran

Det fanns två saker som gjorde att jag startade detta. Min svärmor och en herdestav. När min svärmor dog hittade Johan och jag hennes dagböcker från hennes ungdomstid så en dag när Johan målade köksluckor hämtade vi dagböckerna och jag läste för honom. Väldigt inspirerande och jag började fundera på vad mina barn en dag kommer hitta efter mig.Hur vill jag bli ihågkommen?

Hur vill jag bli ihågkommen?

Bill Wilson Metro Ministries kom till den kyrkan jag tillhörde och höll flera predikningar som gjorde att hela pastorsteamet lutade sig framåt, grät och var helt förkrossade. En av dessa predikningar handlade om att Bill besökt en predikantkollega och fått se en stav på kollegans kontor med massa tecken på.Bill undrade vad detta var och fick förklarat att detta var en herdestav från Israel. Bill började forska kring herdestaven och fick veta att en sådan fick pojkar av sina fäder när de började vakta fåren.

Herdestav från Israel

Tecknen på dem var pojkarnas noteringar när saker händer, tex när de slogs mot lejon och rovdjur som ville ta flocken. Men staven hade också en annan funktion när rovdjur närmade sig flocken lyfte pojken sin stav högt framför sig. Här hjälpte du Gud, och här hjälpte du mig ALLTSÅ kommer du hjälpa mig idag också. Det skapade TRO att titta på de saker som Gud gjort och veta att Han är mäktig att göra det idag också.

Alltså kommer du att hjälpa idag

Så jag började notera saker. Jag vill att mina barn ska se att här hjälpte Gud och här hjälpte Han alltså kan han hjälpa idag också!! Jag vet att ni är många därute som hört detta och skaffat er skrivböcker av samma anledningar. Kanske ska du gå till hyllan och plocka fram dem och se : ALLTSÅ kan han hjälpa idag också.

Läs gärna i Bibeln Psaltaren 23:4

Själavård

Det ligger två saker i min Bibel!

Hej på er alla!! Hoppas ni njuter av sommaren. Det gör vi och nu ligger vi i full förberedelse inför helgens Själaro. Det städas, tvättas, bakas, fixas, vi ber och läser ordet. En helg betyder inte bara en helg, det betyder långt mer än så. Och vi gör det så gärna.

När jag öppnade min Bibel idag tänkte jag på de saker som ligger i min Bibel. Det finns två saker jag lagt dit som ska påminna mig om vikten av det som de representerar. Det ena är senapsfrö som ligger lite här och var. Vet du hur små de är??! Pyttesmå men med en otrolig sprängkraft, fast dessa korn/frö är så små kan de bli 40-150 cm höga. Jesus talar om senapsfrö i Matteusevangeliet 17:20 Jag försäkrar er att OM er tro BARA var så stor som ett senapsfrö kunde ni säga till detta berget ”flytta dig dit bort” och det skulle göra det.INGET skulle vara omöjligt för er.

Inget skulle vara omöjligt

Wow!!Inget skulle vara omöjligt för oss. Och vi skulle kunna säga till detta ”berget” till vår omöjliga svårighet – flytta dig dit bort. Hur bra är inte det?! Jag brukar titta på det där lilla lilla fröet och påminna mig om att det är den lilla tron jag behöver för det som ligger framför mig. Bara det lilla!

Skyddsänglar som bevarar

Det andra som numera ligger i min Bibel är en vit liten fjäder jag hittade på golvet här hemma en dag. Det får mig att tänka på änglar. I Bibeln finns det många änglar beskrivna för oss och en del av dem bär namn också.För mig är de en påminnelse om att vi har skyddsänglar som bevarar och beskyddar oss. Psaltaren 91:11-13 beskriver följande : Ty han skall ge sina änglar befallning om dig att bevara dig på ALLA dina vägar. De skall BÄRA dig på händerna så att du inte stöter din fot mot någon sten.Över lejon och huggormar skall du gå fram , du skall trampa ner unga lejon och drakar.

Tro eller beskydd idag?

Det viktiga att veta är att det är Guds änglar och ingen ängel är större än Gud själv. Men han skickar änglar till oss när vi behöver dem. På alla dina vägar, var du än är, där bevarar Gud dig genom sina änglar. Och de ska bära dig så att du inte stöter din fot mot någon sten. Fantastiska löften idag!

Vad behöver du idag? Tro som senapsfröet visade eller beskydd av Guds änglar?

Läs gärna i Bibeln Psaltaren 91