Blogg

Själavård

En evig väntan!

Hej på er! Tisdag och väldigt mulet och grått men för varje dag som går närmar vi oss våren och sommaren. Johan och jag ska åka utomlands 4 dagar och det väntar jag på. Tror det är fyra år sen vi gjorde det sist och nu hittade vi något vi tyckte lät kul. Mer får ni höra sen 🙂 Om man säger det så tror folk att livet är helt underbart och man lever i ett ljusrosa moln och svävar över marken. Men nej så är det inte alls.Vi har utmaningar och saker vi kämpar med vi också.

Så är det inte alls

Livet är fullt av utmaningar och krångel men när man kommit till min ålder så försöker man minnas hur det varit andra gånger med utmaningar och krångel och då lugnar man sig litegrann. Men för mig har det varit en evig väntan ibland. för många av er är det en evig väntan också. På att Gud ska svara på den där desperata bönen om hälsa, ekonomi, relationer, livet, barn och fru eller man mm.

Den desperata bönen

Man förstår inte, man tycker man följer manualen på vad man ska göra och det händer INGENTING. Men sa inte Gud i det där ordet? Skulle inte detta bli vårt år? Ringde inte den vännen och lämnade ett ord från Gud? Varför händer det inte??

Varför händer ingenting?

Så har jag känt det många gånger och jag har tyckt att ” alla andra får ju svar” varför får inte jag det? Jag har klagat till vänner, föräldrar och syskon. Tyckt synd om mig själv osv. Nu borde jag skriva den hemliga manualen eller hur? Men jag kan inte det, då hade jag varit väldigt rik nu isåfall.

Tyckt synd om mig själv

Jag kan bara dela det som hjälpt mig i mina situationer. Jag vet inte vad du gått igenom men jag vet vad jag gått igenom. Gud har sin egen tidsplan. Bibeln säger att en dag är som 1000 år hans tidsräkning. Han har kontroll det vill säga han VET när den bästa tiden för dej att få svar på är, dvs han vet början och slutet och ser därför allt kring din utmaning. Du ser bara förr och nu men han ser framåt också.

Han vet när den bästa tiden är

På senare år har jag insett hur många det är på vår jord som behöver hjälp, som ber ständigt, som ropar och den nöd som är överallt. Så jag har börjat ställa mig vid sidan och säga till Gud – du vet om min situation och jag väntar här på dig.Det har hjälpt mig.

Gud, jag väntar här på dig

I Bibeln finns människor som fick vänta på svar länge från Gud. Abraham och Sara väntade länge på Isak. De försökte lösa sitt problem själva genom att Abraham fick barn med Hagar och Ismael föddes. Men det visade sig bli stora problem kring det beslutet också. En lam man låg vid en damm i 38 år hade han väntat på helande, han trodde lösningen var att någon bar ned honom i dammen eftersom den ansågs ha läkande krafter- men Jesus kom och helade mannen.

Gud sviker aldrig

Josef fick vänta länge på sitt mirakel. Såld av sin egen familj, slav åt Potifar, falskt anklagad för våldtäkt på Potifars fru, fängelse, jobb hos Farao innan han försonades med sin familj. Det gick år. Om du väntar på svar idag och vill ge upp så kom ihåg Gud sviker aldrig, han kommer komma i sin tid, på sitt sätt, och nej jag har inte fått svar ÄN på de saker jag ber om. En del ja men inte alla. Vissa saker går på sitt 34:e år nu. Men jag vet att han kommer svara i sin tid. Vila i det idag.

Han vet när bästa tiden är.

Läs gärna i Bibeln 2 Petrusbrev 3:8-9

Själavård

Se upp!

Hej alla därute! Hoppas ditt 2020 börjat bra, här har förkylningen letat sig fram men det är ju bara en förkylning 🙂 Vi är i full fart med olika saker här och främst av allt planering och fix här på Själaro.

Igår satt jag och läste min Bibel som är som mat är för kroppen och jag lyssnade på lovsång. Jag kände mig så berörd tårarna rann och jag tänkte på alla mirakler och under som jag fått se de senaste året. Så mycket att vara tacksam för.

Känna sig berörd

I vår värld är det mörkt, krig, hämnd, bränder, varje dag man öppnar tidningen är någon mördad i Sverige, misshandel och våldtäkter och det är så lätt att bli ledsen och nedstämd. En vän och jag pratade om detta igår när det är mörkt och ingen ljusning kommer fram.

När det är mörkt

Då behöver vi påminna varandra om löftena Gud har sagt i Bibeln de saker han lovat oss. För Han sviker aldrig- det kan ta tid men det han har sagt det håller han. Min vän behövde få se det igår att Gud inte glömt bort henne så vi beslutade att be. Bara en stund senare kom ett av flera bönesvar till henne. Bibeln säger – allt vad två eller tre kommer överens om att be om här på jorden , det skall de få av min himmelske fader. Matteus 18:19

Påminn varandra om Guds löften

Okej, så du behöver hitta en eller två till idag som orkar stå med dig och be tills du får svar. Ge inte upp- Guds tid är den bästa. Låt 2020 vara året då du lär känna Gud vem han är, för första gången eller för femtioelfte gången. Det finns inget slut på hur många gånger du kan komma tillbaka till Gud 🙂 Hans kärlek är obegränsad. Lyft blicken uppåt!

Läs gärna i Bibeln Matteus 18:19-20

Själavård

2020 så spännande!

Det känns andaktsfullt varje år när vi står inför ett nytt år. Man summerar och tittar på det vi vann och det vi förlorade. Men hoppet om ett nytt GOTT år lever inom oss alla. Att det ska bli bättre än det förra oavsett hur bra eller dåligt det var. När jag var barn och firade in det nya året i kyrkan satt man tyst och lyssnade på den som fått ”äran” att gå och slå 12 slag på gonggongen i ett annat rum. Tyst räknade man ner och drog ett andetag när klockan slagit 00.

Ett oskrivet blad, 365 nya fräscha dagar låg förhoppningsvis framför också möjligheter om att förändra på saker man ville ändra på. På nyårsafton i år hände flera saker- en av dem var , på dagen satt Johan och jag i Oskarshamn på ett cafe och drömde och visionerade. Det är härligt att drömma och prata om framtiden och när Gud är med i samtalet blir det extra spännande och fantastiskt.OM det inte är stora drömmar är det inte från Gud 🙂

Så vi drömmer och längtar och planerar. Jag hoppas att ditt 2020 ska börja likadant. Våga fråga Gud vad vill du i år med mitt liv, prata med vänner du har förtroende för om ditt andliga liv, din inre människa. Att träna, äta rätt och leva hälsosamt är också viktigt. Men tänk också på din inre människa vad kan du göra för den? När vi närmar oss Gud har Han lovat att närma sig oss därför kan vi söka honom och VETA att han aldrig sviker oss. Han vill vara mitt i ditt 2020.

Ta vara på de första dagarna i år, dröm, prata och sök Gud 🙂 Du kommer inte ångra dig jag lovar.

Läs gärna i Bibeln 5 Mosebok 31:8

Själavård

Var inte rädd Gud har kontroll!

Nu är julhelgen över, och vilken helg det varit. Jag har tänkt på att jag är så tacksam att våra barn och barnbarn VILL komma hem och hälsa på. Hur det övervinner praktiska hinder och satsar på att komma hem i jul. Och också hur fina de är på att ta hand om varandra. Jag tror vi behöver titta och glädjas över det som är bra och inte ta det för givet. Också tacksam för en vän som firade jul med oss i år så roligt.

Gläds över det som ÄR bra!

Nu är vi snart framme i mål med 2019. Började skriva på en egen summering i mina privata anteckningar men insåg snabbt att oj vad mycket som hänt. Planerade Själaro, startade Själaro, vilken ström som kom, lärde känna nya vänner, gjorde saker i samhället, Vinterglöd, startade cellgruppen/connecten, blivit bättre på att ta hand om vår inre människa, umgåtts mycket med barnen och mina föräldrar, blev mormor och morfar igen till lilla Py, bloggat, umgåtts ännu mer med Jesus och ordet, bett massor till Honom, Hur cellgruppen växer mm mm

Snart framme i mål

Det är bra att summera,senaste dagarna har jag läst många statusar om just avslut på ett år och början på ett nytt. En del har förväntan, en del önskar sig saker, en del är bottenärliga, En del försöker vara korrekta. Ja alla sorter finns i vår Herres hage. Och så ska det vara. I Jakob 4:14,15 står det :Ni vet INGET om morgondagen. Vad är ert liv? Ni är en rök som syns en liten stund och sedan försvinner. Istället borde ni säga OM Herren vill och vi får leva skall vi göra det och det.

Ni vet inget om morgondagen

Okej, vi vet inget om i morgon. Det är sant, en dag är som ett oskrivet blad. Vi kan ha planeringar mm men vi VET inte. Den ende som vet är Gud och därför bör vi vända oss till honom med våra önskningar för om någon vet bäst så är det han. Om jag ska nämna en sak jag lärt mig under året lite mer än annat är det att ha TRO på att Gud har koll. När jag inte vet så har jag lutat mig mot att HAN vet. Och det har Han visat massa gånger för mig. När jag inte sett lösningar så har Han visat sina lösningar som var 100 gånger bättre.

Våga tro på att Gud har koll och var lugn

Så 2020, var inte rädd min vän, det finns en som har mer kontroll på allting än du kan förstå. Hans namn är Jesus lär känna honom mer 2020!! Hoppas få träffa en del av er runt nyår om inte så STOR Kram till dig.

Läs gärna i Bibeln Jesaja 55:9

Själavård

Julveckan och ögonblick!

I Söndags hade vi vår connect eller cellgrupp om du så vill hemma hos oss. Vi åt hemgjord pizza , pratade om allt som händer nu och sen hade vi en stund med Bibeln, bön och lovsång.

Älskar våra söndagar när vi får umgås och känna att det är just VI som står tillsammans i med och motgångar. Att VI kan be med varann för olika saker, att vi kan uppmuntra varandra i de gåvor vi har. Okej temat i söndags var Ögonblick, synonymer på det är : kort stund, nafs, blink, moment osv.

Vi står tillsammans

På ett ögonblick kan livet förändras väldigt fort, vi kan bli miljonärer, vi kan råka ut för en olycka, en affär kan gå i lås för att nämna några ögonblick. I Bibeln hände saker på ett ögonblick också blinda fick sin syn, döva fick hörsel, lama kunde gå på ett ögonblick, spetälska blev rena, döda blev levande, fattiga fick höra glädjens budskap.

Ett ögonblick allt förändras

Idag finns samma människor runt oss som på Jesu tid. Vi kanske inte ser så många blinda, döva, lama, spetälska osv runt om oss som det verkade vara på Jesu tid men, de konsekvenser som dessa handikapp gav ser vi absolut hos människor idag.

Blinda- människor som lever i ett mörker och inte ser något ljus, döva – de som inte hör något utan lever som i en burk utan ljud, de lama- som inte kunde röra sig framåt i livet, de spetälska : som var utstötta ur samhället och som inte fick leva i gemenskap med andra, de döda- som är döda i blicken och är som döda utan liv, de fattiga – som lider brist på något område. Alla dessa helade Jesus då och han vill göra det nu!

Alla dessa helade Jesus

Han kan ändra det på ett ögonblick. Om du har en tro på Jesus så är du och jag bärare av Jesu liv och tjänst, vi bär på detta. Det finns ögonblick i vardagen som vi får av Gud och det gäller att vi tar till vara på dem. Håll dina ögon öppna i affären, på gatan, bland dina vänner om Gud visar dig att du har ett ögonblick så fånga det.Kanske kan du göra något, kanske kan du be, uppmuntra, trösta osv Men håll ögon och öron öppna efter ögonblick så här i julveckan.

Du kan få vara någons mirakel 🙂

Läs gärna i Bibeln Lukasevangeliet 7:21-22

Själavård

Visa mig dina vänner…

Igår hade vi vårt Glöggmingel för en del av våra vänner, gamla och nya vänner älskar dem allihop.Det var folk i köket, i vardagsrummet på övervåningen. Ni som varit här vet 🙂 Det är underbart att fylla sitt hem med människor man tycker om och att anstränga sig liiite extra för dem 🙂

Gamla och nya vänner

Jag gick runt och försökte prata med så många jag hann med och någonstans i bruset känna en frid och en stor tacksamhet för var och en. I morse läs förmiddagen när jag krånglade mig upp ur sängen trött men lycklig så tänkte jag på alla och hur de är. Man brukar ju säga – visa mig dina vänner så ska jag säga vem du är.

Frid och tacksamhet

Så hur är våra vänner – glada, bubbliga, lugna, eftertänksamma, humoristiska, berättande, kärleksfulla, hjälpsamma, generösa, inbjudande, roliga, djupa, omtänksamma, och alldeles underbara i mitt tycke 🙂

Alldeles underbara

Jag tänker på Jesus hur han umgicks med vänner, de gick på fest, på bröllop, middagar, de vandrade, samtalade, ställde upp för varandra, åkte båt, mötte människor, delade goda nyheter med varandra osv osv

Jesus umgicks med sina vänner

Det händer något när vi äter tillsammans , jo mer än att allt blod rusar till magen och vi blir lugna 🙂 Vi ser varandra i ögonen, vi hör varandra, vi pratar med varandra. Oftast sitter vi vid ett bord alla är där och blir sedda.

När vi äter tillsammans

Jag tror en av våra viktigaste uppgifter är att använda våra hem så mycket vi kan och bjuda in våra vänner att dela det vi har med varandra. Oavsett om det är en kram eller en fika. Jesus kallar dig och mig för vänner så låt oss vara det varje dag.

Läs gärna i Bibeln Johannes evangelium 15:12-17

Själavård

Var nära de som lyser

Vaknade upp med orden om att sprida ljus, i vår omgivning och bland dem vi känner. En växt som ska växa behöver både vatten och ljus. Tårar är vanligt idag men ljus?

Jag tittade i tidningen den här förmiddagen, detta kom upp som nyheter : politiskt kaos, mord, mord, mord, en kvinna som blivit förföljd och hotad, förarna i uber har 3000 anmälningar på sig under 2018 om överfall, unik metod mot svår depression, under 2017 rapporterades över 33000 fall av våldtäkt i Indien, barnvåldtäkter ökar, skilsmässa, bränder,10-tal barn antastade vid grundskola.

Det är lätt att ge upp när det som räknas till ”Ljus” i tidningen är: liv i lyx, bästa medicinen mot, så får du kroppen läka snabbare, bäst i test brusreducerade hörlurar, snabbrasa 4 kg på 10 dagar,nya lyxkåken osv

Var är ljuset? Bibeln talar om att vandra i ljuset som Jesus är i ljuset då har vi gemenskap med varandra. Alltså om jag är nära de som lyser , nära Jesus så lyser jag också. Gud skapade oss för att va med oss, umgås med oss, ha en nära relation med oss. Då kan vi lysa och se ljuset hos varandra. Tror dock inte lyxliv, perfekta kilon, brusreducerade hörlurar gör det, vad tror du?

Alla människor vill ha berättelser med lyckligt slut, filmer, böcker, berättelser men vet du den största kärleksberättelsen av dem alla är Bibeln hur Jesus ljuset kom till oss på julen som ett litet barn, inte född i någon lyxkåk utan i ett stall, han kom för att ge oss det ljuset in i vår mörka vardag han var beredd att komma på ett enkelt sätt så du och jag kan känna igen honom i våra liv. Han är ljuset och han kom med ljuset till dig och till mig.

Läs gärna i Bibeln 1 Johannesbrev 1:7

Själavård

Tro = ro bakom ett kors

Igår var jag på Apha-kurs i församlingshemmet med en vän. Så roligt att se att så många går där. Min vän har nyss funnit Jesus och jag gläder mig åt varje minut vi ses.

På Alpha talade vi om bön och om förbön och bönesvar.Jag började tänka på min bönebok där jag skriver upp bönesvar och saker som hänt när vi bett. Jag tror att det bygger vår tro, och när jag är trött så går jag dit och läser, då påminns jag om VEM det är jag tror på.

Vem det är jag tror på

Igår berättade vår kursledare om att det en gång var en lärare som skrev ordet Tro på tavlan och frågade sina elever – vet ni var detta är? Efter en lång tystnad gick en pojke fram till tavlan och pekade på ordet och sa – det är ro bakom ett kors.

Vad betyder Tro?

Och det är sant tro är ro bakom korset. Det är där vi finner frid, vila, lugn och ro…. vid korset. Där någon annan, Jesus Kristus tog all vår oro, vår trötthet, vår kamp, vår stress , vår ångest på sig. Så att vi skulle få slippa allt det. Ändå… så har både du och jag olika saker i vårt liv. Tänk om vi skulle uppmuntra varandra idag med att lämna allt det svåra till Jesus.

Ro bakom korset

Han har starka armar och vill ta det svåra ifrån oss. Vi behöver tycka så mycket om varandra, att vi påminner varann om det som gör skillnad i våra liv. Inte bara om senaste butiken, rean, trenden, grejen utan OM det som förändrar vårt liv innifrån.

Påminn varandra om vad som gör skillnad

Jesus är svaret idag på alla frågor, utmaningar, motstånd, svårigheter som vi har, gå till honom med allt och han vill ge dig ro tillbaka.

Läs gärna i Bibeln Johannes evangeliet 14:27

Själavård

Var försiktig med vad du säger.

Den som är utan synd kastar första stenen. Oavsett om du tror eller ej så har du hört uttrycket. Och visst älskar du det?! För någon gång i livet kanske du är den de vill kasta sten på. Precis som så många andra i det här landet har jag läst Tommy Dahlmans bok Visst gör det ont när hjärtan brister. Denna blogg ska inte handla om honom men det finns saker i boken jag känner väl till från mitt liv.

När det värsta händer

Vad händer med oss när det värsta händer? När livet går sönder i 1000-bitar och man inte vet hur man någonsin ska få ihop allt igen. Kanske har det hänt dig, kanske kommer det hända dig.En sak är helt klar och det har jag själv upplevt, andra verkar veta vad jag skulle gjort, vad jag bör göra osv.

Någon som ser mig DÄR jag är

De lägger antingen på nåd eller på krav. Åsikter som de har blir till sanningar. När allt man behöver är en kram och omtanke. Någon som ser mig där jag är. Jag uppfattar också det som att många sk vänner låt oss kalla de bekanta för enkelhetens skull, försvinner, bekantskapskretsen rensas och jag blev mer försiktig, fick mer integritet.

Bara en kan döma som vet allt Jesus Kristus

Ingen låt mig säga ingen kan bestämma hur eller vad som är rätt i en kris. Den är individuell för var och en, den uppför sig unikt för varje människa. Jag skulle önska att vi människor blev lite snällare mot varandra, oavsett titel du har så har ingen utsett dig till att döma andra. Det finns en som dömer oss alla en dag och det är Gud, inte du.

Ord ger liv eller död

Varför är det viktigt? Jo för ORD fastnar, de sitter kvar, dyker upp år efter de uttalades. De plågar, de förstör, får oss att ifrågasätta oss själva, tvivla på att vi någonsin kan ge mer. De dyker upp i de mest konstiga situationer- orden som andra lade på oss.

Den ende som förstår Jesus Kristus

Låt oss peka varandra till den ende som förstår oss, vår kris, vår situation, vår kamp Jesus Kristus, Han kan lyfta av oss bördor, läka hjärtan, hela oss. Om du inte läst boken, gör det och fundera på – hur hade jag bemött en vän i liknande situation? Det är en viktig fråga idag, hur hade Jesus gjort?

Boken hittar du på Semnos Förlag.

Läs gärna i Bibeln Matteusevangeliet 7:12

Själavård

Nummer 100!

Det 100:ade blogginlägget borde handla om något stort eller hur?! Men precis som du lever jag med vardag och saker vi gör varje dag jag också. Lussebullar, ljusstakar som inte lyser fast de lyste i fjol, människor som behöver hjälp, administrera och organisera vardagen . Så att livet går ihop.

Vi alla jagar

För vi alla jagar efter just att livet ska gå ihop, att allt ska flyta på och det ska kännas okej. Det är så lätt att fastna i tävlandet, jämföra sig med andra och tro att saker måste se ut på ett visst sätt för att vi ska duga och för att julen ska bli just jul .

Du är älskad och underbar

Inför Gud är vi alla lika! Han ser inte på oss som vi gör utan han är REDAN nöjd med oss. Predikaren 9:7B Alltså inget vi strävar efter, gör att han älskar oss mer, han älskar oss redan fullt ut. Du är perfekt som du är. Älskad och underbar. Så slappna av 🙂 So what om du inte hinner fönstren i år? So what om du inte bonar golven? So what om du köper färdiga pepparkakor? Du är helt okej och det blir jul ändå oavsett!!

Vi tror att andra tycker

Mycket vi gör handlar om vad vi själva tror att ANDRA tycker om oss. Men vet du vännen, oftast tycker de inte alls så, de har nog med sitt eget liv och sina utmaningar. Låt dig inte luras av rösten i huvudet som säger – men de tycker nog, de anser nog, de hade säkert klarat detta. Utan kicka ut den rösten och var dig själv. Hellre dammtussar i hörnet och en glad mamma i jul än en utarbetad , irriterad mamma med ett glänsande hem.

Vi har var och en ett lopp att springa

Vi har alla var och en vårt lopp att springa i livet utifrån vår kapacitet, hälsa, omständigheter mm. Vårt segerpris en gång, är inte bara för EN person. 2 Timoteusbrevet 4:8 säger : Nu ligger rättfärdighetens segerkrans i förvar åt mig. Den ska Herren den rättfärdige domaren ge åt mig på den dagen, och inte bara åt mig, utan åt ALLA som älskar hans återkomst. Det finns alltså en segerkrans åt ALLA som älskar att Jesus ska komma tillbaka.

Lunkar, går eller haltar

Så oavsett om du springer fort, lunkar, går eller rent av som jag haltar dig fram så finns det en segerkrans som väntar på dig. Gå i din takt!!

Läs gärna i Bibeln Predikaren 9:7b