Själavård

Hösten mörk eller ljus!

Vi är mitt i oktober och många människor börjar känna av hur mörkret kryper närmare. Varje årstid har sin tjusning men för dem som lider av depression tex är hösten tuff. Bilder på glada människor som kastar upp löv eller har tebjudningar vid brasan hjälper inte de som har det så. Jag hade ett samtal vid ett tillfälle på Karolinska med personal där och de berättade att all personal får äta D-vitamin och alla patienter blir uppmanade att göra detsamma.

Många lider i höst

För vi bor i ett land där vi inte har så mycket solljus. I Stockholm (säkert på många platser i Sverige också) har man ljusrum speciella kontrollerade ljusflöden, man har vita kläder och är i ett vitt rum. Enligt läkare så har det en positiv effekt. I Bibeln finns det också människor som hade depressioner. I psaltaren 130 står det – ur djupen ropade ropar jag till dig Herre. I Psaltaren 69:2-4 Fräls mig Gud ty vattnen kommer inpå livet. Jag har sjunkit ner i djup dy och saknar fotfäste, jag har kommit ut på djupt vatten, och vågorna slår över mig.Jag har ropat mig trött , min strupe är hes, Min blick blir matt i min väntan på Gud.

Överallt finns människor i depressioner

Gud har skapat läkare och gett dem insikt och möjligheter, ibland behöver du och jag gå till läkaren och få hjälp. Jag tänker ofta på att en av Jesus lärjungar var just läkaren Lukas och han följde med Jesus som helade människor även fast Lukas var läkare detta behöver alltså inte stå emot varandra. Jesus är vårt hopp och Han har gett löften, hela Bibeln är full av dem. Ingenting ÄR omöjligt för honom, ingenting.

Det står inte emot varandra

I psaltaren 139 :11 står det OM jag säger må mörker falla över mig och ljuset bli natt omkring mig, så är INTE mörkret mörkt för dig natten SKA lysa som dagen och mörkret vara som ljuset. Det är hans löfte till dig idag min vän – natten SKA lysa som dagen. Håll fast i löftet idag och kom ihåg Gud går inte emot sitt eget ord! Ps! Går du hos läkare så kom ihåg Gud har skapat din läkare också så lyssna noga på din doktor.

Läs gärna i Bibeln psaltaren 139

Själavård

Har du kontroll på allting?

Många människor försöker återta kontrollen när det värsta i livet hänt. Ibland genom att skaffa sig så mycket kunskap man kan, så man är påläst och förberedd. Ibland genom att försöka kontrollera den som sårat mig , för detta ska aldrig få hända mig igen. Såhär dåligt jag mår nu vill jag aldrig må igen. Om man blivit lurad eller bedragen känner man ofta att man varit naiv, lättlurad etc och vill då börja kontrollera sin miljö för att ta tillbaka kontrollen och bevisa för sig själv att jag är INTE lättlurad.

Föröka återta kontrollen

Men fakta är att det går aldrig att kontrollera allting. Låt oss säga en bilolycka, du var med i den och nu vill du bestämma allting om hur bilkörning ska skötas. Det kommer dyka upp situationer när du inte kan kontrollera. Till exempel när du måste ta bussen, någon annan kör bil, jo du kan försöka men till priset av din väns relation isåfall. Båtar, flygplan etc någon gång behöver du åka något av de också. Vilda djur som dyker upp på vägen, du kan inte kontrollera dem.

Du kan inte kontrollera allt

Gud har kontrollen. Det står i bibeln att alla våra dagar är uppskrivna i livets bok. Han vet när vi föds och när vi dör.Gud har koll. Men hur gör man när man är rädd eller inte vill må så dåligt av någon som bedragit mig på det värsta sättet? De sakerna rädsla, oro, besvikelse, frustration, kontrollbehov med flera, behöver man gå till Gud med och lämna till honom att ta hand om. Tror inte någon människa orkar bära det själv. När vi förstår att Gud kan lösa det på ett bättre sätt än vi klarar då kan vi börja må bättre.

En vild chansning

Men är inte det en vild chansning, att lämna det till Gud? Jo det är en chansning, tro är att vara överbevisad om något man inte ser. Jag säger inte att det är lätt, man kommer behöva ha hjälp på den resan. Men å andra sidan – vad har du att förlora? Kontrollerandet du håller på med krymper din värld, förstör dina relationer, får dig att bli trött av alla saker du måste hålla koll på och visst har det på senaste tiden verkat som att det bara växer, allt du måste göra? Det är när vi kan be bönen : Ske DIN vilja på jorden liksom den sker i himlen som vi kan släppa kontrollen till honom som har koll, även om vi inte alltid förstår varför saker ser ut som det gör.

Läs gärna i Bibeln Matteusevangeliet 6:10

Själavård

När livet slår till men Han är trofast!

Hej! Nu är det 14 dagar sen vi hördes här. Jag önskar jag kunde säga att så blir det inte mer men det vågar jag inte lova. Ibland slår livet till….rejält. Flera av mina vänner har haft sina svåraste dagar i livet, vi på Själaro har haft akutfall och mitt upp i detta blev min älskade pappa allvarligt sjuk.Såpass att läkarna undrade hur han kunde fungera. Men förra veckan opererades han och genom Guds nåd så gick operationen bra.

Genom Guds nåd

Så jag åkte hem förra veckan för att stå axel mot axel med mamma och pappa mitt i deras tuffa dagar. När sånt här händer så blir allt annat av underordnande. Livet stannar, man kastas in i ronder, kramar, telefonsamtal med släkt och vänner, man väntar och väntar, ber, tröstar, löser problem, pratar med läkare och sjukhuspersonal mm mm . Livet står på ”hold”. Men någonting som alltid står bergfast kvar är klippan själv Jesus Kristus. Han är trofast oavsett våra omständigheter och han lämnar oss inte för EN endaste sekund. I våra värsta stunder så håller han om oss.

I våra värsta stunder håller han om oss

Och även om vi inte ser det då, så i efterhand går hans omsorg som en röd tråd emellan allt som hände. Tack och lov har jag mina två bröder samt min egen familj också. Så denna helgen tillbringade jag med mina barn, så lycklig att jag fick träffa alla 4 med deras respektive och mina tre barnbarn. Inget mänskligt ger mig sådan lycka som att titta in i mina barnbarns ögon och krama om mina barn med respektive.

Cellgruppen VÄXER

Igår drog vi dock hem eftersom vi skulle ha vår cellgrupp/connect och detta att den växer är ju så kul. Älskar möta nya människor, äta tillsammans, dela ordet, dela livet och be tillsammans. Och tänk så spännande att möta nya goa människor som kan kliva in i gemenskapen och passa så bra in. Tänker ibland på att vi alla kommer från olika situationer och olika sammanhang men ändå har Gud plockat ihop oss och hur bra det blir. Ska bli så spännande att se hur det fortsätter 🙂 Du som bor nära Kristdala är välkommen att vara med. Tack till dej som bett för mig under veckan. Kram

Läs gärna Bibeln Apostlagärningarna 1:42-47

Själavård

Bananmuffins och nya vänner!

Vi hade både bokning på Själaro helgen som gick och vår Cellgrupp/connect som växer.( Cellgrupp /connect är en grupp människor som träffas och pratar tro, umgås och äter tillsammans) T a c k s a m för båda. Dels att lära känna nya personer och också att få träffa dem man umgåtts med ett tag.Jag och Johan har ett stort bord i köket med plats för ca 12 personer, går nog att knöka in några till men ja ca 12. Vi hoppas vårt hem ska vara ett sånt ställe man kan komma till i veckan för gemenskap som känns öppet.

Ställe för gemenskap

Vår övertygelse är att det är relationer som behövs idag. Kyrkan är viktig den är nämnligen du och jag som tror. Vi är kyrkan, inte en byggnad utan vi som bär vår tro inom oss. Mina tankar uppehåller sig mycket vid just detta att människor ska få chansen att få höra om Gud.Och ja det brinner inom mig och mina vänner här får stå ut med mina tankar väldigt ofta 😀 Tur för mig att Johan brinner lika mycket som jag.

Att brinna för att andra ska hitta tron

Bor du här ikring och längtar efter gemenskap och vänner? Så hör av dej till mig vi längtar efter att lära känna dig.I söndags pratade vi om Levi. Levi jobbade som skatteindrivare, alltså på skattemyndigheten. Han träffade på Jesus och Jesus sa till honom -följ mig. Det gjorde Levi och han ställde till med fest, bjöd in jobbarkompisarna, Jesus och lärjungarna. Jesus åt ofta mat ihop med folk, gick på fest och på bröllop. Så umgicks man då , så umgås vi idag.

Vi längtar efter att lära känna dig

Man behöver inte uppfinna hjulet två gånger utan bara göra som han gjorde.När vi äter så äter vi inte bara. Utan det är då vi samtalar om viktiga saker. I vår familj har vi hållt på att vi äter ihop. Vi sitter inte var för sig, vi äter inte lite här och där utan vi som är hemma vi äter tillsammans. Bra tillfälle att kolla hur alla har det, om det hänt något i skolan att se varandra.

När vi äter så äter vi inte bara

Jag tänker att så många sitter ensamma, jobbar ihop men är ensamma, teamar i kyrkan ihop men är ensamma. Tänk om du skulle dela din mat ihop med någon annan? Tänk om det är tillfället att lära känna någon ny. Gör som Jesus , när han mötte Sackeus sa han – hej idag vill jag komma hem till dig! Låt oss kämpa för att bryta ensamheten idag runt oss. Jag har bakat bananmuffins idag förresten 😀 Välkommen på fika hos mig om du vill!! Kram

Läs gärna i Bibeln Lukas evangeliet 5:27-32

Själavård

Den positiva längtan

Alla människor längtar efter något. En resa, en person, ett bättre liv, att bli frisk, att komma ur sin ökenperiod, att få en fin jul mm mm. Längtan är att trängta, önska, ha begär, saknad efter något.En brist helt enkelt efter något.

En brist helt enkelt

Jag tror i själavårdens värld att vi alla bär på någon brist , något vi längtar efter, något som saknas. Ibland har det kommit med uppväxt där vissa basala behov inte blivit tillfredställda, ibland har det dykt upp längs vägen.

Vi alla bär på brister

Alla människor har behov av saker tex mat, sömn, kärlek, omsorg, trygghet, värme mm mm Om man har haft brist på något av dessa så får man konsekvenser av det. I vår uppväxt behöver vi bli bekräftade genom att få höra att vi är älskade, få en kram, uppmuntran, gränser, bli vägledda, ha förebilder mm. Men om en brist av något finns inom oss hur gör vi då?

Alla människor har behov

Det vanliga är att om det finns ett hål försöker man fylla det med olika saker som till exempel: mat, relationer,kontroll, missbruk, sex, bekräftelsebehovet behöver fyllas. Missbruk kan vara av olika slag alkohol, droger, spel och annat. Det blir som en flykt från det jobbiga hålet och det som gör ont.

Gud, den ende som kan fylla alla hål och brister

Det finns en positiv längtan och det är den efter Gud som faktiskt visat sig genom alla tider vara den ende som kan fylla det där hålet med sig själv.Det är då och bara då som människan känner sig hel när vi släpper in honom i alla delar av livet. I de värsta minnena, i hålen, i alla tomrum. När han får access till vårt inre kan Han som skapat oss fylla hålen med det vi egentligen behöver. Och då, då blir du hel i alla områden.

Ta emot Honom idag, inget är lättare han står redan och knckar på din hjärtas dörr. Säg till Honom välkommen in i mitt hjärta och låt honom göra det som behövs för att du ska bli hel.

Läs gärna i Bibeln Jesaja 43:18-19

Själavård

Frågor och svar!

Det finns INGA dumma frågor 🙂 och därför har jag funderat länge på om du har någon fråga som du skulle vilja ha ett svar på ? Jag kan absolut inte allting långt ifrån men kanske kan jag svara på något, ta reda på en del, tipsa dig om var du kan hitta svar

Det finns inga dumma frågor

Min tanke är denna att vi gör ett försök du och jag. På mejlen kan du skriva en fråga info@sjalaro.se 🙂 du kommer få vara anonym om du vill. OBS! Några frågor kommer jag publicera här nästa vecka. Inga namn eller för ingående och om du INTE vill det så skriv det i mejlet så kommer vi inte publicera just din fråga. Men tänk om det finns många som får hjälp genom att du frågar <3

Tänk om någon får hjälp

Idag laddar vi på inför nya besök på Själaro imorgon. Så spännande och härligt, vi ser fram emot det. I helgen så är et Skördefest i Kristdala då kommer utställare med olika saker, mat, hantverk mm det är uppträdande och musikunderhållning. Själv har jag lovat baka något litet till Samhällsföreningen 🙂 Men jag kommer förstås vara på Själaro hela helgen

Själaro och skördefest

Tänk så viktigt ljuset är. Idag lyser himlen från en klarblå himmel och allt är väldigt vackert ute. Men tänk om inte ljuset fanns då skulle vi alla leva i mörker. Gud är ljuset och han lyser i mörkret, du som bär Honom på insidan kan lysa ut till alla människor där det är mörkt. Så min vän, lys där du är idag!

Och Ps! skicka in din fråga om du vill fråga något.

Läs gärna i bibeln i Johannes evangeliet 8:12

Själavård

Han sviker aldrig.

Har du känt dig sviken nån gång? Av någon nära anhörig, släkt, vän eller kyrkan? Jag har också upplevt det. Känslorna kring det är många, chockad, ledsen, arg, förtvivlad, frustrerad, övergiven, sorg, oförstående mm mm. Man analyserar allting, vänder och vrider ut och in på sig själv. 1000 frågor om varför dyker upp, vad jag gjorde och sa och vad den gjorde och sa.

1000 frågor om ”varför”

Man trodde ju aldrig någonsin att den skulle göra så. Men nu har det hänt och alla ovan nämnda känslor dyker upp. När tiden gått lite kan besvikelse, depression dyka upp. Och om besvikelsen får stanna kvar kan bitterhet slå rot. Bitterhet yttrar sig som ilska, hat och pessimism. Har du någon gång träffat en bitter människa så vet du vad jag pratar om.

Om besvikelsen får stanna

Jag tror att man måste acceptera det som hänt hur hemskt, orättvist och fruktansvärt det än var. Det har hänt. Jag kan inte göra något för att få det ogjort och hämnd kommer inte heller hjälpa mig ur detta. Däremot finns det en sak som hjälper – att förlåta. Förlåtelse är ett beslut ingen känsla. Jag bestämmer mig för att förlåta och släpper taget om det. Detta behöver göras gång på gång och jag behöver påminna mig själv om att jag har förlåtit.

Att förlåta

Behöver man umgås med personen vidare? Nej det behöver du inte du kanske vill ha nya vänner i ditt liv som du kan lita på. Och det tar tid att våga gå vidare och tro på andra men, det är inte OMÖJLIGT. Be Gud om nya vänner, jag vet att han kan ge nya vänner.

Är inte omöjligt

Det finns EN som aldrig sviker nån enda gång och det är Jesus.Han är inte som andra inget svek finns i honom. Så när du behöver honom är Han där! Känner du dig ledsen idag på någon så gå till honom. Kram

Läs gärna i Bibeln 5 Mosebok 31:8 och Hebreerbrevet 12:15

Själavård

Jag har inte blivit helad än….

När man har varit sjuk eller mått dåligt länge är det vanligt att man börjar misströsta. Många runt omkring blir friska och verkar ha gjort alla ”rätt”. Ibland har till och med man letat fel inom sig för om jag inte blir frisk måste väl felet ligga hos mig själv eller?! Särskilt om läkarna inte kan ge ett tydligt namn på sjukdomen- för det finns 100 varianter men din har ännu inte fått något namn. Kan man då vara sjuk om det inte ens har ett namn?

Vanligt att misströsta

Känner du igen dig? Allt den som är sjuk längtar efter är just att bli frisk oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. Vi människor har lättare för att hantera sjukdomar med namn, då kan man hänvisa till att det är xxxx jag har. Då är man ”legitim” 🙂 Det värsta som kan hända är att inte bli trodd. Att söka och söka efter svar på varför man mår som man gör.

Att inte bli trodd

I början av min sjukdomsperiod när jag var 20 så låg jag inne på medicin. Då låg en kvinna bredvid mig med liknande sjukdom som jag. En dag kom läkarteamet in till hennes säng och berättade att nu efter 25 år kunde de med säkerhet säga namnet på hennes sjukdom. Hon bröt ihop och grät och grät. Av lättnad att veta men också av sorg såklart av vad det var. Jag minns då att jag tyckte det var hemskt och hoppades att jag aldrig skulle behöva vänta så länge. Nu har det gått 32år.

Lättnad och sorg

Det finns en berättelse i Bibeln som tröstar mig om en man som varit sjuk i 38 år det står om honom i Johannes evangelium 5:1-9. Det står att det låg många sjuka, blinda, halta och lama där, men det fanns EN man som varit sjuk i 38 år och Jesus SÅG honom. Mannen hade hört om dammen i Betesda som hade hjälpt många människor, kruxet var att ta sig i vattnet när det var i rörelse och dessutom komma först. Så när Jesus frågar OM han vill bli frisk svarar mannen med sitt problem -jag har ingen som leder mig ner i dammen. När allt som behövdes istället var ett ord från Jesus .

Jesus SÅG honom

Oavsett hur lång tid du varit sjuk så kan Jesus fortfarande bota dig i sin tid. Håll blicken fäst på honom. Inte på omständigheterna runt dig. Var konkret – Jesus jag vill bli frisk. Tänk om det är din dag idag?! Det sker inte alltid helande bara på söndagar, inte enligt Bibeln iallafall 🙂 Stor kram till alla er idag.

Läs gärna i Bibeln Johannes evangelium 5:1-9

Själavård

Räcker en liten tro?

Johan och jag är så tacksamma för helgen som gick. Att få möta nya människor hela tiden är fantastiskt och det finns så många goa och fina människor i vårt land och i grannländerna som besöker Själaro. Så hjälp oss tacka för det 🙂

Så tacksamma

Fnula är ett väldigt bra ord, jag vet inte hur vedertaget det är men det betyder att fundera och undra. Och idag ”fnular” jag på vår tro. Den sista tiden har jag i min vardag träffat många som haft en barnatro, ungdomstro när de växte upp. – Och jag har ju min tro säger de. Ja men dåså, då har du ju en tro! Om du tror på Jesus Kristus att han har dött och uppstått för dej då är du ju frälst eller räddad.

Då har du ju en tro

Många visar på en osäkerhet och tittar på mönster hos andra och jämför sig med andra, och tycker man inte att man passar in i de kristna mönster som många av de kristna de känner visar upp. Men min vän, Bibeln säger att om du har tro som ett litet senapskorn , det minsta av alla frön, men som blir störst av alla köksväxter, om du har en sådan liten tro så ska ingenting vara omöjligt för dig. Matteus 17:20

Ingenting ska vara omöjligt för dig

När någon kommer till Själaro så behöver man inte vara ”duktig” ha en stor eller liten tro, eller ens tro alls man kan komma ändå. Jesus sände inte iväg någon, blev inte arg på någon som inte hade en tro, han vill bara få en relation med dig. Han vill få chansen att lära känna dig och umgås med dig och nej han kommer inte tvinga sig på dig. Du har en fri vilja, och det är ditt val. Titta inte på alla andra som du tycker verkar konstiga, för mycket, som du tycker hycklar, som du aldrig vill bli som. Titta istället på Jesus, hur han älskade människorna där hittar du den verkliga tron.

Titta istället på Jesus

Och du, en liten tro räcker väldigt långt 🙂

Läs gärna i Bibeln Matteusevangeliet 17:20

Själavård

Jag VET vad betyder det idag?

Hej alla fina människor! Hur har ni det idag? Först av allt undrar folk hur jag mår? Jo nu har det vänt och jag är på väg tillbaka igen, men krafterna är inte riktigt på plats än men jag har tillförsikt att de kommer. Igen, tack för all omtanke och för dina böner. Nu på fredag anländer nya gäster och jag håller på att förbereder både praktiskt och andligt 🙂

Jag har tillförsikt

Idag läste jag följande: Apostlagärningarna 2:25-28 Jag VET att Herren ALLTID är med mig. HAN hjälper mig. Guds stora KRAFT håller mig uppe.Därför är mitt HJÄRTA fyllt av glädje och min tunga ropar ut hans lov!För jag VET att allt kommer att gå väl för mig när jag dör.DU kommer inte lämna min själ i helvetet eller låta din helige sons kropp förgås. Du KOMMER att ge mig livet tillbaka och fylla mig med underbar glädje när jag är i din närhet.WOW!!!

Fylla mig med underbar glädje

Vilka löften, bara detta att Jag vet!! att Herren alltid är med mig. Nu kanske du tycker jag är konstig med tanke på var jag var för två veckor sen. Men Guds ord är sanning för mig och när jag läser det så landar det längst in i mitt hjärta och där gror det och växer till. Det som ska synas utåt måste först börja inåt. Vad menar jag med det? Jo om något i mitt liv ska ske så det syns måste det först börja inne i mig.

Det måste börja inom mig

Om du vill se förändringar i ditt liv, i din personlighet, i ditt beteende , i dina handlingar så måste det först börja inom dig. Att dina tankar blir förändrade. Låt Guds ord förvandla hur du tänker, skyll inte på att -jag är bara sådan, utan ge dina tankar till Gud och våga stoppa ditt vanliga jag och ta en annan väg än den du alltid går in på.

Guds ord förvandlar hur du tänker

Kanske kan det börja med att du tyst för dig själv läser : Jag VET att Herren alltid är med mig! Vad betyder det isåfall för ditt liv idag?

Läs Gärna i Bibeln Apostlagärningarna 2:25-28